Az ember a könyvtárban egy nagy tőke jelenlétében érzi magát, amely kiszámíthatatlan kamatokat osztogat nesztelenül. (Goethe)

2010. december 13., hétfő

Lenk: A jósda rejtélye


 Kedvenc oldalam a Moly felkérésére olvastam el ezt a könyvet, és ezt írtam róla.

Lenk, Fabian: Idődetektívek: A jósda rejtélye

Fabian Lenk krimije az ókori Görögországból lehetne iskolai tananyag, de mindenképpen kedvence lehet a történelemtanároknak, a gyerekkönyvtárosoknak, no és persze a gyerekeknek 10- 14 évesig, attól függően, mennyire érdekli őket a  régmúlt. Valószínűleg szereti is mindenki, aki elolvassa , nem csak ezt a részt, hanem az  összes többit, mert nem csak izgalmas, ami a krimiknek egy fő vonzereje, hanem a történelmi tényeket azon a szinten tárgyalja, ami az iskoláskorú gyerekeknek érthető és szemléletes. S talán, ha a történelemtanárokat megkérdeznénk, azt mondanák, hiteles és érdeklődést felkeltő, ami a tanulmányok szempontjából nem egy utolsó dolog. A regény könnyen olvasható, pörgő, és valószínűleg az író sikerének az oka, hogy képes belehelyezni magát a tini olvasók életébe, mikor is a sok tanulnivaló, az egyéb programok mellett az olvasásra (sajnos, talán) kevesebb idő jut, így azokat az értékes perceket, melyeket erre szánnak, valóban igényes mű olvasására szánják. A könyv elolvasása felkeltheti az igényt a mélyebb kutakodásra is, és egy jó történelmi feleletnek is lehet az alapja, mert nagyon jól szemlélteti a régi, görög életmódot, az emberek mindennapjait. Ez mellett a történet is magával ragad, olvastatja magát, ráadásul a szókincsünk is bővül az szórakozás mellett. Az utolsó percig izgalmas, és a befejezés után bele is kezdenénk a következőbe legszívesebben.
A könyv szerintem nagyon jó, és bátran ajánlom az érdeklődő olvasóknak,sőt, a történelem tantárgy iránt nem nagy vonzalmat érzőknek is, mert talán megváltozhat a véleményük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése